15 ord og uttrykk innen kredittkort

Authorization

Det finnes mange ulike ord og uttrykk i kredittkortbransjen. Noen er ganske enkle å forstå, mens andre kan være litt vanskeligere. Vi har valgt ut 15 ulike ord og uttrykk som kanskje kunne trenge en kort forklaring.

Autorisasjon

Når du kjøper en vare, enten i butikken eller på nettet, så må den andre parten sikre seg at kortet er gyldig og at det er penger på kortet. Dette skjer ved hjelp av en online autorisasjon. Maskinen i butikken, sender en forespørsel i det du setter inn kortet og det samme skjer når du kjøper en varer i en nettbutikk. Denne autorisasjonsforespørselen tar vanligvis en brøkdel av et sekund.  Når autorisasjonen blir godkjent, er den som selger deg varen, sikret betaling. Butikken får ikke betaling umiddelbart når du betaler med kredittkort, men autorisasjonen gjør at de er sikret betaling. Om terminalen ikke har nettforbindelse der og da, kan denne autorisasjon oppnås ved å ringe til Nets. I tilfeller det er snakk om et mindre kjøp, brukes ofte «reserveløsningen», hvor butikken skriver ned de viktigste detaljer fra kortet.

Betalingsanmerkning

Dette er en merknad som blir registrert på deg som person, eller det kan registreres på et foretak. Den blir stående i et felles register, som brukes ved kredittvurderinger. Har du en slik anmerkning, er det nesten umulig å få godkjent en søknad om kredittkort eller lån. Du får denne anmerkning, om du har en ubetalt inkassosak, utlegg, en forliksdom, lønnstrekk eller er konkurs.

Cashback

Dette betyr rett og slett å få penger tilbake. Når et kredittkortselskap reklamerer med cashback, da er det i prinsippet en bonus. Du får den tilbake på kontoen din etter en måned og kan da bruke de som du vil. Har du f.eks. brukt kr. 2000,‐ på klær i en butikk hvor du får 4% cashback, betaler du hele beløpet med kredittkortet ditt. Bonusen på kr. 80,‐ vil du få tilbakebetalt til kredittkortet ditt i løpet av en måned.

Consierge service

Dette er en service, som finnes på mange finere hoteller og gjerne i litt større byer som London, Paris, New York og Singapore. Denne Consierge kan hjelpe med å bestille bord på en restaurant, skaffe teaterbilletter eller ordne med andre reservasjoner. I noen litt mer eksklusive kredittkort, får en tilgang til en slik service. En personlig assistent, som kan hjelpe med ulike reservasjoner. En ringer eller sender mail med sine ønsker og så ordner assistenten det praktiske.

Debetkort

Dette er et bankkort som er knyttet direkte opp mot bankkontoen din. Når du foretar et kjøp i butikken, blir pengene trukket fra kontoen umiddelbart etter.

eFaktura

Her får du fakturaen rett i nettbanken din. Den er ferdig utfylt med alle de opplysninger som trengs. Det eneste du skal gjøre, er å godkjenne betalingen.

Effektiv rente

Denne renten, er det du faktisk betaler i rente på kredittkortet ditt. I denne renten ligger også alle omkostninger og gebyrer som blir lagt til.

Garanti ved kjøp av varer og tjenester

I henhold til kredittkjøpslovens paragraf 8, er du sikret som bruker av kredittkort. Om du betaler for en vare eller en tjeneste med kredittkort, kan du kreve penger tilbake fra butikken om du ikke får levert den varen eller tjenesten du har betalt for.

debpInkasso

Er noe som blir satt i gang om du ikke betaler dine kredittkortregninger i en periode. Da vil et inkassoselskap få til oppgave å få inn pengene på vegne av kredittkortselskapet.

Kredittgrense

Dette er den grense som banken eller kredittkortselskapet har gitt deg og i praksis den øvre grensen for hvor mye de låner deg gjennom kortet.

Overtrekk

Dette er det beløpet som du har brukt utover den kredittgrensen du hadde. Om du har en kredittgrense på kr. 20.000,‐ og har brukt kr. 23.000,‐, da har du overtrukket kortet med kr. 3.000,‐

Regionsperre

Dette er en sperre som en kan sette inn på kortet sitt. Regionene er gjerne inndelt i verdensdeler og om du ikke ønsker at kortet ditt skal brukes i Asia, da kan du sperre for bruken her. Dette er med på å sikre kortet ditt mot misbruk.

Rentefri periode

Dette er den perioden som kredittkortselskapet eller banken, er villig til å låne deg pengene, uten at du skal betale rente. Vanligvis er dette gjerne 45 – 50 dager. Betaler du etter denne perioden, da blir det lagt på renter fra kjøpsdatoen.

verified-by-visa

Verified by Visa

Dette er et system som lar deg handle på nettet med en ekstra trygghet. Dette skjer ved at systemet Verified by Visa bekrefter at du er korrekt person som bruker kortet, som forbruker er du sikret at butikken ikke er en juksebutikk. De fleste nettsteder i Norge i dag, tilbyr Verified by Visa.

Årspris

Noen få kortselskaper tar fortsatt betalt for at du skal få bruke kortet deres. Dette gjelder blant annet American Express og Diners Club.